Par-cykling i Kalmar – för äldre personers livskvalitet

Sedan tre år är par-cykling en möjlig gemensam aktivitet för omsorgspersonal och äldre personer med omsorgsinsatser i Kalmar kommun. Satsningen initierades med hjälp av medel från Kampradstiftelsen. Personer vi träffat vittnar om ökad livskvalitet för äldre personer och om ökad arbetsglädje för personalen. Under pandemin hamnade par-cyklarna i skymundan när andra insatser och arbetssätt blev mer viktiga men nu tas ett omtag.

Inom ramen för forskningsprojektet förenas olika yrkeskategorier och samlar resurser för att sprida aktiviteten. En inventering av par-cyklarna har gjorts, både äldre personer och omsorgspersonal introduceras till aktiviteten och numera informeras om par-cykling vid träffpunkter och hälsoträffar med äldre personer.

I ett bredare perspektiv är engagemanget ett uttryck för moraliskt aktörskap där personal möts över professionsgränser och med ett äldre-perspektiv undersöker möjligheten att öka livskvaliteten för äldre personer med omsorgsbehov. Samtidigt innebär det att arbetet blir mer attraktivt och salutogent där fokus är att ta vara på livet så länge livet pågår.

Hälsningar från Kalmar

15 mars 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *