Visa rutor

Äldrefältaren Yaowapa Karlssons Gästblogg

Ensam är inte stark – därför behövs äldrefältare

Att arbeta med och för äldre i samhället har varit en hjärtefråga för mig under många år. Under denna tid har jag sett hur behoven förändras, hur ensamhet kan drabba många, och hur tillgången till aktiviteter och gemenskap är avgörande för en hållbar äldreomsorg. Det var i detta sammanhang som jag fick möjlighet att forma en ny roll – en roll som kan beskrivas som Sveriges första äldrefältare.

Min bakgrund och vad som format mitt arbete

Jag är andra generationens invandrare, och denna bakgrund har gett mig en unik förståelse för hur etnicitet och socioekonomiska faktorer påverkar möjligheterna till delaktighet och tillgång till samhällsresurser. Det har också influerat mina metoder och verktyg i bemötande, implementering och utveckling av insatser.

Min akademiska bakgrund har också varit en viktig del av min förståelse för äldres behov i ett moderniserat samhälle. Jag skrev min kandidatuppsats vid Uppsala universitet om ”Äldres lärande – Vill vi studera efter 60?”, vilket gav mig insikter i hur vi kan skapa relevanta utbildningsinsatser för äldre. Genom mitt arbete har jag också fördjupat mig i studier om IKT-litteracitet och hur digitaliseringen påverkar äldre, särskilt de som inte haft tillgång till digitala verktyg under sin yrkesverksamma tid. Att navigera i ett digitaliserat samhälle med en delvis analog åldrande befolkning är en utmaning, men det är här jag ser min roll som brobyggare.

Vad gör en äldrefältare?

I min roll arbetar jag långsamt men strategiskt för att bygga broar mellan äldre, civilsamhället och offentliga aktörer. Jag organiserar aktiviteter, lyssnar in behov och arbetar aktivt för att säkerställa att äldre i vårt stadsdelsområde har tillgång till både sociala och hälsofrämjande insatser. Mitt arbete involverar allt från att samverka med ideella organisationer till att initiera projekt som stärker äldres delaktighet och välbefinnande.

Konkreta insatser och resultat

Några av de projekt jag har arbetat med inkluderar:

  • Seniordagarna i Skärholmen – där vi har gått från ett fåtal deltagare till över hundra, genom ett målmedvetet arbete med att nå fler seniorer och skapa aktiviteter som verkligen engagerar.
  • Höstlovsprojektet med ferieungdomar – en innovativ metod där ungdomar utbildas i socialt uppsökande arbete för att sedan jobba med att skapa kontakt med seniorer i olika stadsdelar.
  • Utbildningsserien ”Planera din framtid, för dig som är 65+” – en satsning för att ge seniorer verktyg att navigera i samhället och ta kontroll över sin framtid.
  • Brottsförebyggande arbete – i samarbete med polis och brottsofferjour för att sprida kunskap om hur äldre kan skydda sig mot bedrägerier.

Att skapa strukturer för förändring

Ett av de viktigaste perspektiven i mitt arbete är att inte enbart skapa kortsiktiga insatser, utan att långsiktigt påverka hur vi tänker kring äldres plats i samhället. Det handlar om att sätta äldres behov på dagordningen och att synliggöra deras röster i både lokal och nationell politik. Min roll som äldrefältare är en mix av socialt arbete, utvecklingsledning och strategiskt förändringsarbete. Den ger mig möjlighet att förstå behoven på djupet och samtidigt arbeta med implementering av konkreta åtgärder.

Vart går vi härnäst?

Jag ser fram emot att fortsätta utveckla rollen och skapa fler samarbeten. Dialogen med forskningen är avgörande för att vi ska kunna förstå vilka metoder som fungerar och hur vi kan sprida dem. Att skapa ett ännu närmare samarbete mellan praktik och forskning ser jag som nästa steg i utvecklingen.

Tack för att du läste! Jag hoppas att fler kommuner och organisationer får upp ögonen för behoven av en aktiv och närvarande roll för att stötta äldre i vardagen. Låt oss fortsätta diskussionen!

Yaowapa Karlsson

18 mars 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Visning på Wasa

En av de yrkeslärare som varit med i moralprojektet från start är Erika Rosén. Eftersom Erika nu arbetar på Wasaskolan i Tingsryd (Grimslövs folkhögskola, där hon tidigare arbetade har lagt ner sin vård- och omsorgsutbildning, detta har vi skrivit om tidigare här på bloggen och även debatterat i pressen), arrangerade vi en filmvisning med efterföljande samtal på Wasaskolan.

Deltog gjorde blivande undersköterskor, kommunpolitiker och lärare. Några av deltagarna hade ’dubbla roller’ eftersom de både arbetar som undersköterskor och är verksamma som kommunpolitiker. Diskussionerna var livliga och blivande undersköterskor som redan hade en hel del erfarenhet av arbete i äldreomsorg konstaterade efter att ha sett filmen att igenkänningen var hög. Samtidigt påpekade medverkande politiker att läget skiljer sig åt mellan olika kommuner.

I moralprojektet är vi fascinerade över vilka ämnen som kommer upp efter filmvisningarna. Nu senast visade vi filmen i Malmö på konferensen Fokus: forskning i socialtjänsten. Det efterföljande samtalet där kretsade mycket runt jämställdhet.

10 mars 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Politiskt erkännande att demenssjukdom inte är en del av ett naturligt åldrande

Nyligen gick Anna Tenje ut och kommenterade nya riktlinjer och strategier för personer med demenssjukdom. I samband med det klargjorde hon även att demenssjukdom inte är en del av ett naturligt åldrande och ska därmed innebära nödvändiga medicinska åtgärder och omsorgsinsatser.

Se exempelvis DN och Dagens Samhälle:

https://www.dn.se/sverige/demenssjukdom-ar-inte-en-naturlig-del-av-aldrandet

https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/sjukvard/sverige-far-ny-nationell-demensstrategi

Att kognitiva sjukdomar inte en del av ett naturligt åldrande är ingen ny kunskap utan ett medicinskt faktum sedan en längre tid. Här har vi även att tacka Moa Wibom, överläkare vid mottagningen för kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus, som i sin läkargärning satsar på att informera om kognitiva sjukdomar och att hjälpa både patienter och anhöriga.

Men personer med demenssjukdom har i hög grad bemötts och behandlats på ett sätt som kraftigt skiljer sig från hur människor i andra åldrar och med andra dödliga sjukdomar som kräver specialistvård har bemötts och behandlats. Frågan är vad detta politiska erkännande får för konsekvenser ute i landets kommuner. Kommer de nya riktlinjerna följas med ökade resurser för denna grupp av människor eller kommer det leda till att kommunerna själva får lösa frågan utifrån begränsade resurser och hårda prioriteringar mellan olika målgrupper?

Hälsningar från

Magdalena, Sara och Katarina

30 januari 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Dubbla filmvisningar i Stockholm

I mörkaste adventstid när regnet stod som spön i backen var det dags för visning av dramat ”Vem ropar för Alvar” i Stockholm. Första visningen skedde på Södertörns högskola, på hemmaplan för Magdalena. Ett fyrtiotal forskare från en rad olika ämnen såg filmen där. På kvällen träffades ett tjugotal personer på Stockholms universitet, för en andra visning och ett efterföljande samtal arrangerat av FORSA Stockholm. Det efterföljande samtalet kretsade mycket kring att äldreomsorgen i hög grad bärs av kvinnor som gång går utöver befattningsbeskrivningen, som täcker upp för varandra och ibland tänjer på gränserna för vad som är rimligt att orka som människa. Det blev fina diskussioner, där vi hann med både ett panelsamtal, storgruppsprat i cirkel och smågruppssamtal över ett glas vin och salta pinnar. Tack FORSA Stockholm https://www.forsa.nu/avdelningar/stockholm för fint arrangemang!

På bilderna syns Katarina Hollertz i samspråk med Stina Johansson, Maritha Jacobsson, Kristina Engwall och Ann-Sofie Bergman från FORSA Stockholm samt Robert Nyberg och Gun-Britt Trydegård.

10 december 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Sveriges första äldrefältare?

Häromdagen hade jag förmånen att samtala med Yaowapa Karlsson. Hon arbetar som äldrefältare i Skärholmens stadsdelsområde. Som äldrefältare arbetar hon med klassiskt relationellt socialt arbete som också handlar om att bygga förtroende i ett socioekonomiskt utsatt området. Med ett stort engagemang arbetar hon för att alla 65 + i området (5300) nås av information om aktiviteter, träffar och temadagar. En särskild utmaning är att nå seniorer som inte talar svenska, seniorer med psykisk ohälsa, seniorer från nationella minoriteter som inte känner sig tilltalade, seniorer i frivillig ensamhet där det kan handla om att bryta mönster, och seniorer lever i ett informations- och kommunikationstekniskt utanförskap, med resurssvaghet och digital exkludering som följd.

Jag kommer träffa Yaowapa igen så håll utkik efter mer om vad vi tror är Sveriges första äldrefältare!

Hälsningar,

Magdalena

3 december 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Socialtjänstforum 2024

I förra veckan hade jag förmånen att vara en av talarna på Socialtjänstforum 2024 i Göteborg. Jag pratade då om deltagarbaserad aktionsforskning och utgick från mina samlade erfarenheter av praktiknära forskning och samverkan mellan akademi och praktik. Jag tog även upp problemet med personalomsättning i det sociala arbetet och hur det söndrar verksamheter inifrån och ut. Personalomsättning försvårar även möjligheten att använda forskningsresultat för att skapa förändring.

Men det finns hopp, med alla engagerade socionomstudenter, praktiker och forskare i socialt arbete. Genom att skapa rum för det som inte går att mäta och värna om ett språk som tillåter en förståelse för det mellanmänskliga mitt i alla manualer, modeller och kvalitetssystem, finns en väg framåt.

I moralprojektet ser vi vinsten med relationell forskning som samlar olika yrkeskategorier för att byta erfarenheter och kunskaper med varandra och därigenom skapa en ömsesidig förståelse för varandra arbetssituation. Vi har också sett betydelsen av en relationell pedagogik inom socionomutbildningen där lärare och studenter blir människor för varandra och på allvar kan utmana våra värderingar, och förgivettaganden och på det sättet fortsätta vår personliga och professionella utveckling tillsammans.

Hälsningar från Magdalena

27 november 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

1 Kommentar Lämna en kommentar

Om filmskapandet i senaste Forte Magasin

I senaste numret av Forte Magasin, som går att beställa kostnadsfritt eller läsa digitalt, finns ett reportage om förtjänsterna med att skapa film av empiriskt material när målet är att mobilisera för samhällsförändring, i det här fallet förbättring av arbetsvillkoren i svensk äldreomsorg. Det handlar dels om att synliggöra och få människor att känna, dels om att öppna upp ett offentligt samtal om för människan centrala aspekter. Konstfilmen är ett fantastiskt redskap för att fånga existentiella frågor om åldrande, medmänsklighet, ensamhet och lidande. Du kan läsa hela reportaget i länken nedan:

Konstfilmens kraft: Nyskapande sätt att använda forskning för social förändring – Forte

19 november 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ännu mera film om omsorg

Att vi nu har ännu en film om omsorg som går upp på landets biografer är ett gott tecken. Och ett tecken i tiden. Det Omätbara handlar om personalen på i äldreomsorgen och i barnomsorgen – verksamheter som utgör ryggrad i ett samhälle med tvåförsörjarmodell. Trots att vi alla, när vi tänker efter, vet att utan de kollektivt finansierade och organiserade omsorgerna så stannar Sverige, så är detta verksamheter vi tenderar ta för givna. Det måste få ett slut. Vi måste börja värdera den omsorg som görs här i paritet med dess reella betydelse för den samhällsorganisation vi byggt upp. 2017 ställde Marta Szebehely, Anneli Stranz och Rebecka Strandell vid Stockholms universitet frågan Vem ska arbeta i framtidens
äldreomsorg?
i en rapport Slutversion rapport feb13.pdf. Samma fråga, fast riktad mot hela välfärdssektorn ligger till grund för en rapport från 2022 Unga och välfärdsjobben | SKR

I moralprojektet har vi, precis som Nils Petter Löfstedt i arbetet med Det Omätbara, kunnat konstatera att många vill arbeta i omsorgsyrkena. Det är inte vilja som saknas. Däremot är det hög tid att vi kollektivt, som ett samhälle, i demokratisk ordning bestämmer oss för att prioritera omsorg högt på den politiska dagordningen. Det innebär konkret att personal i omsorgen måste ges rimliga villkor. Det innebär också att vi sannolikt måste prioritera ner annat. Om detta talar vi som forskare gärna fortsatt med kommunpolitiker och ansvarig regering.

Tisdag 12/11 kl. 18.30 visas Vem ropar för Alvar på Palladium i Växjö, som förfilm till DET OMÄTBARA – Palladium. Väl mött!

9 november 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Debattartikel av Håkan Jönson, Tove Harnett och Glenn Möllergren

Hej!

I våras publicerade våra forskarkollegor Håkan Jönson, Tove Harnett och Glenn Möllergren en debattartikel i Sydsvenskan som vi gärna vill flagga för. När olika styrformer diskuteras får vi inte tappa att äldreomsorgen är till för de äldre och att deras behov ska vara i fokus. Ni hittar debattartikeln här:

https://www.sydsvenskan.se/2024-03-18/tillitsstyrning-istallet-for-minutscheman-ar-bra-men-glom-inte-att-hjalpen-ar-till-for-de-aldre

Hälsningar från Magdalena, Sara och Katarina

23 oktober 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Nytt från politiken!

Nytt från politiken!

Här kommer lite nyheter från politiken om vad som är på gång inom äldreområdet:

  • Ett stärkt stöd till anhöriga i form av fast omsorgskontakt för de som bor på omsorgsboenden.
    • Satsning på stärkt kunskapsstyrning för äldreomsorgen.
    • Förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67.
    • Succesiv avveckling av investeringsstödet för bostäder för äldre.
    • Utvidgad och uppdaterad demensstrategi utifrån ny forskning, nya mediciner och ett ökat antal människor med demenssjukdomar.

Landets kommuner står inför demografiska utmaningar med ökat antal äldre och minskat barnafödande. Det gör det svårt att beräkna framtida kostnader och därmed att planera välfärden för medborgarna. SKR har därför utarbetat ett modellverktyg för kommuner för att kunna göra egna beräkningar över kommunens intäkter åren 2023–2030. Läs mer här:

https://skr.se/skr/ekonomijuridik/ekonomi/prognoserplaneringbudget/skatterbidragmodellverktyg.1339.html

Hälsningar från Magdalena, Sara och Katarina

14 oktober 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg